preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sračinec

 > VIJESTI
Vijesti

ŠTIMA LI NAM KLIMA?

Autor: Melita Jeremić, 1. 4. 2022.

Projekt građanskog odgoja „Štima li nam klima“ zahuktao se punom parom. Učenici su uz mentorstvo učiteljice likovne kulture Dore Bakek oslikali platnene vrećice. Pokazali su prave umjetničke vještine i izradili mala remek djela. Ove unikatne vrećice 30.3. podijeljene su lokalnom stanovništvu u općini Sračinec. Iako pomalo u nevjerci što dobivaju poklon, naši sumještani s veseljem su prihvatili platnene vrećice i saslušali savjete učenika o važnosti korištenja istih umjesto plastičnih vrećica.

Kako je u školi postavljena meteorološka postaja, kroz razgovor s učenicima pojavile su se brojne nedoumice vezane uz meteorologiju i klimatologiju. Kako bi učenici dobili što bolje odgovore na svoja pitanja, obratili smo se našoj europarlamentarki Biljani Borzan. Biljana Borzan je članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu te se aktivno bavi klimatskim promjenam što nam je i sama potvrdila. Biljana Borzan dala nam je i neke jednostavne savjete kako smanjiti bacanje hrane uz napomenu da se godišnje u Europskoj uniji baci gotovo 90 milijuna tona hrane. Također, upoznati smo s Europskim zelenim lanom i njegovim programima i strategijom „Od polja do stola“. Što se tiče zagađenja plastikom saznali smo kako je EU donijela propise kojima se zabranjuje prodaja deset najkorištenijih plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu.

Drugi dio naših odgovora na pitanja o meteorologiji dobili smo kroz intervju s našim poznatim meteorologom Nikolom Vikićem Topićem. Nikola Vikić Topić naš je meteorolog sinoptičar koji trenutno radi u Zračnoj luci Zagreb no uz meteorologiju bavi se proučavanjem i klimatologije. Učenike je zanimalo koliko je zahtjevno raditi kao meteorolog s obzirom na nepredvidljivost vremena. Iako naš meteorolog rijetko pogriješi u prognozi vremena objasnio nam je kako i njega ponekad vrijeme uhvati nespremnog pa pokisne što mu ne smeta zato što jako voli kišu. Saznali smo kako su baš klimatske promjene razlog naglim promjenama godišnjih doba i sve ekstremnijim događajima u meteorologiji kao što su tornada, poplave, snijeg na Mediteranu i sl. U Hrvatskoj također može doći do pojave tornada te je kroz povijest zabilježeno nekoliko tornada no puno češća pojava su pijavice. Učenici su postavljali pitanja i o biometeorološkoj prognozi, snijegu u proljeće, posljedicama klimatskih promjenama i sl. Na kraju Nikola nam je rekao da klimatske promjene ne možemo spriječiti no možemo ublažiti i na njih se prilagoditi. Dobili smo i mnogo pohvala za naš projekt i zainteresiranost učenika za teme meteorologije i klimatologije.

Za kraj citirat ćemo Biljanu Borzan koja kaže: „Od trenutka kad je znanost potvrdila postojanje klimatskih promjena i utvrdila ozbiljnost prijetnje po čovječanstvo, svaki je dan koji nismo napravili korak naprijed po tom pitanju izgubljen.“

Naš projekt s ovakvim vjetrom u leđa ide dalje s novim zanimljivim aktivnostima.

Tekst pripremila učiteljica geografije Janja Žnidarić
 
Meteorološka postaja Sračinec-OŠ Sračinec | Neverin.hr
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi


.......

 

 

 

 

 

RAVNOGORAC

 

 

 

 

 

Ukoliko si zabrinut za sebe

ili dobrobit drugog djeteta

PRIJAVI ONLINE.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 12. 2012.

Ukupno: 378352
CMS za škole logo
Osnovna škola Sračinec / Varaždinska 98, HR-42209 Sračinec / www.os-sracinec.skole.hr / ured@os-sracinec.skole.hr
preskoči na navigaciju