preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sračinec

 > VIJESTI
Vijesti

Debatni klub i Likovni klub u suradnji

Autor: Melita Jeremić, 13. 4. 2022.

Prošli smo tjedan 7. travnja 2022. realizirali terenski dio našeg školskog projekta u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin. Zahvaljujući velikodušnosti kustosica, restauratorica i muzejskih edukatora Jelene Rančić, Daše Suhić i Elizabete Igrec, proveli smo poslijepodne u muzeju slušajući o Miljenku Stančiću te gledajući neke njegove slike, posebno izložene za nas jer je trenutni postav muzeja vezan uz stare majstore.

Doživljaj je za učenike bio jedinstven jer su se mogli približiti slikama, „družiti se“ s njima nekoliko sati, proučavati i pokušati u likovnoj radionici oslikati neke od motiva.

 

Pripreme učenika trajale su mjesec dana i oni su pogledali nekoliko dokumentarnih filmova Stančićevih izložba, razgledavali monografiju M. Krleža, P. Waldberg, T. Maroević: Miljenko Stančić: slike, crteži, grafike, Varaždin, 2008., no, kako i sami kažu, na ovakav ushit gledanja pravih slika ništa ih nije pripremilo. Dva tjedna prije dolaska u galerijski prostor radili su na literarnim zadacima dvaju motiva – varaždinski obrisi i motiv djeteta i tada nisu u potpunosti znali autobiografsku važnost tih motiva za slikara.

U sljedećoj fazi aktivnosti, koja zapravo već neko vrijeme paralelno traju, pokušat ćemo napraviti izložbu likovnih i literarnih radova inspiriranih slikarstvom Miljenka Stančića.

Time bismo u ovoj školskoj godini njega predstavili učenicima škole i javnosti kao prvu značajnu osobu kojoj će naš školski projekt biti posvećen u budućnosti čemu se svi toplo nadamo.

Naše popodne, u četvrtak 7. travnja, nastavilo se u radionici slikanja starim tehnikama koju je učiteljica Tramburovski dogovorila kao iznenađenje učenicima.

Muzejska restauratorica Daša Suhić Hižak predstavila je učenicima staru tehniku slikanja pomoću svježih jaja i pigmenata boja te kurkume.

Učenici su proveli sat vremena isprobavajući sami kako razbiti pravilno jaje i probušiti mu opnu te pomiješati s njime druge boje pa naslikati svoju sliku. Naša Eva Friščić je tom prilikom odlučila naslikati sliku prema motivima Miljenka Stančića (fotografija je u prilogu). Uz pomoć i sugestije učiteljice Dore Bakek i restauratorice učenici su uspješno svladali novu tehniku i doista uživali u radu na svojim slikama. Da je dan bio duži, ne bi nas se riješili u galeriji još nekoliko sati jer su žive boje i neperive boje osvojile učenike i pokrenule  imaginaciju baš kako bi to i Stančić učinio miješajući stare tehnike i nove ideje.

 

„Šošte-raj“, raj za cipeliće

U prostorima starog grada Gradskog muzeja Varaždin zatim smo pogledali dojmljivu izložbu Šošteraj koju nam je predstavila kustosica, ujedno i autorica izložbe, Jelena Rančić.

Izložba prikazuje razvoj postolarskog zanata u Varaždinu, daje pregled sačuvanih cipela, materijala, alata, dokumentacije o naukovanju, fotografije i podatke o poznatim postolarima, a paralelno korespondira sa sadašnjošću prikazujući dokumentarni film o izradi cipela  u ivanečkoj tvornici Frodo te pokazujući suvremene radove studentica Akademija likovnih umjetnosti.

S portala Varaždinski.hr prenosimo ovdje zanimljivu priču o skrivenim cipelicama u gredama kuća nastalih do 20.st. i činjenicu da nas je Jelena Rančić svojom izložbom stavila u Indeks skrivenih cipelica koji vodi Northampton Museum and Art Gallery sa Sveučilištem Hertfordshire.

Među zanimljivim pričama povezanima s izlošcima je i ona o dječjim cipelicama pronađenima između daščanog poda i tavanskih greda prilikom rekonstrukcije kuće Krautsackh u Zagrebačkoj ulici 11 u Varaždinu. Njihova je ugradnja bila namjerna, a namjena apotropejska:  služile su za zaštitu kuće i ukućana od utjecaja zlih sila. Običaj skrivanja cipela unutar građevina poznat je diljem Europe, a cipele su se ugrađivale najčešće u dimnjake, iznad vrata ili na tavanu. Najstarije uzidane cipelice nađene su u Engleskoj, u crkvi iz 14. stoljeća, no početkom 20. stoljeća praznovjerni graditelji i vlasnici kuća napuštaju ovu praksu.

Northampton Museum and Art Gallery sa Sveučilištem Hertfordshire vodi Indeks skrivenih cipelica (The concealed shoe index), bazu podataka s upisanih oko 2000 uzidanih cipela, uglavnom iz Velike Britanije, ali i drugih europskih zemalja te SAD-a. Odnedavno u ovoj bazi podataka, u društvu s više od 900 dječjih cipela, zaslugom kustosice Jelene Rančić nalaze se i varaždinske cipelice iz GMV-a.“

 

Tekst sastavila: Snježana Tramburovski

(korišteni podatci iz monografije  M. Krleža, P. Waldberg, T. Maroević: Miljenko Stančić:  slike, crteži, grafike, Varaždin, 2008.)
 
Meteorološka postaja Sračinec-OŠ Sračinec | Neverin.hr
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi


.......

 

 

 

 

 

RAVNOGORAC

 

 

 

 

 

Ukoliko si zabrinut za sebe

ili dobrobit drugog djeteta

PRIJAVI ONLINE.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 12. 2012.

Ukupno: 378364
CMS za škole logo
Osnovna škola Sračinec / Varaždinska 98, HR-42209 Sračinec / www.os-sracinec.skole.hr / ured@os-sracinec.skole.hr
preskoči na navigaciju