preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sračinec

Ravnogorci

Voditeljica i autorica tekstova: Margareta Skuhala Juričić

 

2021./2022. školska godina

 

Bilogora je naša najniža gora s najvišim vrhom 309 metara, ali  ljepotom ne zaostaje za puno višim gorama i planinama. Članovi naše grupe, njih desetero je u subotu pješačilo od sela Glogovca preko Aninog i Stankovog vrha do sela Jagnjedovac. Duži odmor je bio kod planinarske kuće na Aninom vrhu. Učenici naše škole su iskoristili priliku za boravak u prirodi i druženje sa srednjoškolcima, bivšim učenicima naše škole kao i malim planinarima iz drugih osnovnih škola. Na fotografijama možete vidjeti našu ekipu u Koprivnici, ispred planinarske kuće kao i prekrasnu prirodu na Bilogori.

 

 

U subotu, 12.03.2022. članovi naše planinarske grupe Mali Ravnogorci su upoznali ljepote Cesargradske gore i Zelenjaka. Osim što su planinarili stazom dugom 11 km, naši planinari su imali prilike naučiti i fragmente povijesti vezane uz Cesargrad, način života s kraja 19. i početka 20. stoljeća, o slavnim osobama, Antunu Mihanoviću, Josipu Brozu Titu i Antunu Augustinčiću. No, najveću radost izleta su pružile ljuljačke i šetnjica kroz krošnju u Zelenjaku.

 

Leona i Zara, 7.b ispred planinarske kuće

Na putu za vrh Japica 509 m

Etno - selo Kumrovec

 Cesargradska gora i spomenik himni u Zelenjaku

 

U nedjelju 20. veljače 2022. godine, drugi dio zimskih praznika šest članova naše planinarske grupe je započelo izletom u Međimurje. Cilj planinarskog izleta je bio obići Štrigovsku kružnu stazu koja je duga 11 km i prolazi preko tri „međimurska brega“. Polazište i povratak je bilo u Štrigovi, a staza je vodila preko Mađerkinog brijega, Svetog Urbana i Štrigovčaka. Pogled s Mađerkinog brijega je omogućio izletnicima da zavire u susjednu Sloveniju i Mađarsku, a nazirale su se i planine Austrije. U povratku se zaustavilo na najvišem vrhu Međimurja, vrhu Mohokos koji se nalazi na glavnoj cesti koja spaja Čakovec i Štrigovu.

 

U subotu, 15.01.2021. održan je izlet pod nazivom Cipelcug oko Varaždina – šetnica uz Plitvicu. Ova šetnja je trajala 2 i pol sata, a za to vrijeme prošla se ruta od 10 kilometara. Krenulo se od Sveučilišta Sjever u Varaždinu Jalkovečkom ulicom do Jalkovca, zatim preko antičkog mosta uz rijeku Plitvicu do Biškupca i natrag na početnu točku izleta. Bio je prekrasan zimski dan i učenici su uživali u šetnji.

 

U nedjelju, 19.12.2021. održali smo izlet na sjeverne obronke Ivančice i prošli stazu dugu 8 km. Bio je prekrasan sunčan ali i prohladan dan. Našim planinarima Vitu, Domagoju, Neu, Dori, Zari, Leoni, Lauri i Dini malo hladnoće nije smetalo. Društvo su im radila i njihova starija braća koja su nastavila planinariti i kao učenici srednjih škola. Ovaj izlet je bio repriza proljetnog izleta, jer su učenici tražili da ga ponovimo. Prošli smo selom Prigorec, selom Ivanečka Željeznica, dijelom Ivanečke planinarske obilaznice, divili se potoku i slapu Šumi. Nije loše zamijeniti igrice i ekrane šetnjom u prirodi.

 

 

__________________________________________________________________________

 

U nedjelju 3.10.2021. održan je prvi planinarski izlet u novoj školskoj godini i to na Kalnik. Izletu su prisustvovali učenici od 1. do 8. razreda u pratnji roditelja. Kako bi se poštivale propisane epidemiološke mjere na izlet se išlo automobilima. Na izletu su po prvi puta bili i učenici Vito i Vigo iz prvog razreda, dok je Mirta također učenica 1. razreda već iskusna planinarka sa diplomom Hrvatskog planinarskog saveza. Na slikama možete vidjeti djelić naše atmosfere sa izleta, kao i kartu koja prikazuje gdje smo bili, koliko smo kilometara propješačili i koliko se visoko popeli. Pitanje kada idemo opet nije izostalo.

 

 

Plan izleta Malih Ravnogoraca za 2021./2022. školsku godinu

 

 

 


2020./2021. školska godina

Rad Planinarske grupe Mali Ravnogorci je tijekom 2020./2021. bio prilagođen pandemiji koronavirusa, pa su tako Mali Ravnogorci pratili online predavanja i učili o planinarskim destinacijama u Hrvatskoj tijekom prvog polugodišta. U drugom polugodištu nastavljena je Mala planinarska škola, a oni najuporniji su je uspješno i završili. Pratili su online predavanja i bili na izletima na kojima su organizirana predavanja i vježbice koje mora proći svaki planinar koji želi dobiti diplomu o završenoj Maloj planinarskoj školi. Obzrom na sve mjere i probleme ove godine, održana su četiri izleta i završna vježbica na Dravi. Mali Ravnogorci su bili na tri izleta na Ivanščici i to na lokalitetima Šumi i Jarki u ožujku, na Oštrcgradu i Majeru u travnju, na Čevu u lipnju. U svibnju su bili na Ravnoj gori i prisustvovali vježbi i edukaciji HGSS-a. Ove godine su roditelji vozili planinare na izlete osobnim automobilima i pomogli u realizaciji izleta i Male planinarske škole. U lipnju je održano predavanje i vježba orijentacije te podjela diploma za najbolje u planinarskoj školi na Izletištu Drava kraj
Varaždina. U ovoj zadnjoj vježbi nam je pomogla i učiteljica Janja Žnidarić koja je pripremila vježbu orijentacije i predavanje.

 

11.12.  obilježava se Međunarodni dan planina koji je pod motom "Planine su važne mladima" odredila Opća skupština UN-a 2003. godine. Povodom tog dana možete pogledati izložbu radova naših planinara.  

 

 

29.02.2020. varaždinski planinari su prvi puta otišli na organizirani izlet u Topličko gorje. Sto godina kasnije i naši planinari su propješačili ovom stazom dugom 11 km. Trasa je bila: Novi Marof – Oštrice – Lužec – vrh Kamenjak – Varaždinske Toplice. Dokaz da se nimalo nisu umorili je bio ples u Hotelu Minervi. Zahvalnicu u ime „Malih Ravnogoraca“ je preuzeo Dorijan Plantak učenik naše škole koji je bio na svim izletima Malih Ravnogoraca.

 

 

Dragi naši sadašnji i budući članovi Malih Ravnogoraca, ovdje možete pronaći plan izleta i aktivnosti sekcije   

"Mali Ravnogorci"

u školskoj godini 2019./2020.

 

 PD „Ravna gora“ Varaždin

"Mali Ravnogorci"

Plan izleta i aktivnosti u školskoj godini 2019./2020.

 

Mjesec

Datum

Izlet/aktivnost

 Info/vodič

9.

14./15.09.

RAB (Kamenjak) I ZAVRATNICA

M. Skuhala Juričić

N. Juričić, D. Šincek

10.

 

19.10.

 

IVANŠČICA (Milengrad – Pokojec)

M. Skuhala Juričić

N. Juričić, D. Šincek

11.

12.11.

Planinarski tjedan – Predavanje o Malim Ravnogorcima povodom 100. obljetnice PD „ Ravna gora“

M. Skuhala Juričić

 

12.

14.12.

IVANŠČICA (vrh)

M. Skuhala Juričć

N. Juričić, D. Šincek

1.

06..01.

 

 

13.01.

Tradicionalni izlet PD „Ravna gora“ na Ravnu goru i izlet Malih Ravnogoraca

 

Sastanak voditelja i roditelja Malih Ravnogoraca

M. Skuhala Juričić

N. Juričić, D. Šincek

 

M. Skuhala Juričić,

Biserka Jambrešić

    2.

03.02.

29.02.

Početak Male planinarske škole – predavanja

Tragom prvog pohoda varaždinskih planinara i izlet Malih Ravnogoraca

M. Skuhala Juričić

N. Juričić, D. Šincek

    3.

14.03.

CESARGRADSKA GORA

M. Skuhala Juričić

N. Juričić, D. Šincek

4.

25.04.

KLEK

M. Skuhala Juričić

N. Juričić, D. Šincek

5.

30.05.

IVANŠČICA – Mrzljak – Majer- Lobor

M. Skuhala Juričić

N. Juričić, D. Šincek

   6.

13./14.06.

Baške Oštarije – Kiza i NP Paklenica

M. Skuhala Juričić

N. Juričić, D. Šincek

 

 

VODITELJICA SEKCIJE „MALI RAVNOGORCI“: Margareta Skuhala Juričić

 

Planinarsko društvo Ravna gora, p.p. 159 42000 Varaždin

Aktivnosti planinara naše škole se odvijaju prema  planu, pa su tako od početka rujna do početka drugog polugodišta održana četiri izleta, od toga jedan dvodnevni u rujnu o kojem smo već izvijestili te poslije čak dva izleta na Ivanščicu (Ivančicu) i jedan na Ravnu goru. Osim toga, svi  učenici planinari koji mogu, redovito dolaze na sastanke utorkom 7. sat u učionicu iz povijesti.  Za sve je bilo organizirano i predavanje u palači Herzer povodom 100. rođendana Planinarskog društva Ravna gora Varaždin kao i posjet prigodnoj izložbi.

U prilogu se nalaze slike sa izleta i predavanja.

 

 

 

14. i 15.9.2019.

Kraj ljeta „Mali Ravnogorci“ su obilježili svojim prvim dvodnevnim izletom 14. i 15.9.2019. godine na otok Rab, u Jablanac, uvalu Zavratnicu i Senj. Grupa je bila sastavljena od učenika OŠ Sračinec, njihovih roditelja, djece iz drugih škola, članova Planinarskog društva Ravna gora, te vodiča i iskusnih planinara. 

Prvi dan bio je uspon na brdo Kamenjak visoko 409 metara, sa kojeg se pružao prekrasan pogled na Velebit, otok Rab, more i kvarnerske otoke. Poslijepodne je provedeno u kupanju u uvali Padova II. Večer je protekla uz pizza party u Jablancu te druženju u Planinarskoj kući Miroslav Hirtz gdje se spavalo.

Drugi dan je bio rezerviran za posjet prekrasnoj uvali Zavratnica, a poslijepodne za posjet tvrđavi Nehaj koja je poznata po senjskim uskocima i kupanju u Senju.

Osim osvojenog vrhova, bila je ovo prilika za kvalitetno druženje djece, roditelja i učitelja planinara.

 

 

Zainteresiranost za planinarenje raste u našoj školi, kao i u našem selu. Tako je subotnjem izletu na Grebengrad prisustvovalo 45-ro djece. Najmanji je imao 3 godine, brat učenika iz petog razreda, a najstarije su bile naše planinarke osmašice. Izletu su se pridružili i članovi obitelji, roditelji, djedovi i bake, a za sigurno vođenje su se pobrinuli vodiči Planinarskog društva Ravna gora Varaždin.

U iščekivanju novih izleta, Mali Ravnogorci se prisjećaju prošlih izleta, pa smo eto tako prošlu planinarsku školsku godinu završili izletom na Učku (prilog 1. slika). Ove školske godine posjetili smo i otok Krk te planinarili po Mjesečevom platou 15.09.2018. (prilog 2. slika), te bili na našoj Ravnoj gori i upoznali se s tisom (prilog 3. slika) i 17.11.2018. na Grebengradu (prilog 4. slika)

Pozivaju se svi učenici planinari i koji to žele postati na predavanje u Studentskom domu u Varaždinu, u utorak, 27.11.2018. godine. Dođite, predavanje je namijenjeno prvenstveno učenicima naše škole, naučite nešto više o školskim planinarskim izletima.

 

 

 

Mali Ravnogorci su u subotu 19.05.2018. prošli Seljanečkim dolom do Lujčekove kuće na Pokojcu, a potom do Podruta. Nedirnuta priroda uz  seljanečki potok, prekrasne stijene, kasno proljetno cvijeće oduševile su svih 18 planinara iz naše škole.

Nakon odmora ispred planinarske kuće i igre na igralištu, krenuli smo dalje preko povećeg brda u smjeru Podruta. Na putu smo posjetili Spomen područje poginulim pripadnicima mirovne misije Europske zajednice u vrijeme Domovinskog rata koji su poginuli kada je njihov helikopter pogodila raketa aviona JNA 1992. godine.

Uživali smo u zanimljivim i poučnim pričama našeg vodiča i pogledu na stijene Rudski gubec gdje smo ugledali i jednog alpinistu koji se penjao po stijeni.

 

 

 

 

 


U subotu 5.05. 2018. je održan 4. izlet „Malih Ravnogoraca“ na goru Strahinjščicu.

Izlet je započeo posjetom Edukacijsko-promidžbenom centru u Radoboju gdje su planinari imali priliku čuti zanimljivosti o prirodi Strahinjščice. Tako su saznali da je to gora od 60 km2 i da ima veliku raznolikost biljnog pokrova. Područje Strahinjščice je odabrano kao jedno od 94 botanički važnih područja u Hrvatskoj. Tu su zabilježene čak 32 vrste i podvrste orhideja.

Nakon zanimljivog predavanja i animiranog filma o travnjacima, krenuli smo kroz prekrasne travnjake prema vrhu Strahinjščice. Nakon dva sata hoda stigli smo u planinarski dom gdje je uslijedilo pražnjenje ruksaka, jer su mali planinari ogladnjeli. Nakon odmora krenuli smo prema vrhu Sušec visokom 846 m i prošli doslovce kroz oblak.

Uslijedilo je spuštanje prema Gornjem Jesenju gdje je čekao autobus. Izlet je prošao u odličnom raspoloženju i uzbuđenju jer su mali planinari tragali za procvalim orhidejama.

 

 

 

 

 

 


 

Nakon zanimljivog predavanja o povijesti planinarstva i nekoliko puta planiranog i zbog lošeg vremena odgađanog izleta na Kalnik, ove subote 14.04.2018. Mali Ravnogorci su bili na izletu nazvanom „Cvjetne staze Ravne gore“.

Bilo je prekrasno proljetno vrijeme i 23 učenika naše škole propješačilo je 12 km po istočnoj Ravnoj gori, od Donje Voće do lokaliteta zvanog Velika Sotinska.  Najprije smo posjetili špilju Vindiju i saznali nešto o njenom istraživanju, iskapanju i zaštiti. Tu su nas iznenadili šišmiši.

Nakon špilje smo krenuli prema području zvanom Vukovoj i dva učenika naše škole su pronašli fosile školjki i tako dobili zanimljive suvenire s izleta. Svi sudionici izleta uživali su u mirisima i veselim bojama proljetnog cvijeća. Fotografirali smo i zaštićenu biljnu vrstu crnkastu sasu.

Nakon pješačenja uslijedio je odmor u Filićevom domu, a oni učenici  koji su imali još energije su se igrali već gotovo zaboravljene igre skrivača.

 

 

 

 

 


NAJAVA:

29.01.2018. u 17h u učionici 50. održat će se predavanje za učenike planinare na temu:

POVIJEST PLANINARSTVA

DOĐITE I SAZNAJTE NEŠTO O OVOJ TEMI.

 

 

 

 


 

NAJAVA:

3.02.2018. PLANINARSKI IZLET NA KALNIK!

Sve informacije možete dobiti na oglasnoj ploči u školi ili kod voditeljice planinarske sekcije,

učiteljice Margarete Skuhala Juričić.

 

O KALNIKU

 

Kalnik je gora koja se izdiže na granici Zagorja, Prigorja i Podravine dugačka 16 kilometara, a visoka u prosjeku između 400 i 500 metara. Kalnik ima dva usporedna grebena i to sjeverni  šumovit,  a južni sa stijenama.

Najviši i najistaknutiji grebeni su Vranilac (643 m), Mali Kalnik (466 m) i Kalnička greda sa tri vrha.

Na Kalniku se nalaze dvije stare gradine, botanički rezervat Mali Kalnik, vrh Vranilac, poučna staza, alpinističko penjalište, arheološka nalazišta, partizanska bolnica kao spomen područje, malo uređeno svetište i prirodne ljepote poput potoka, manjih slapova, klanaca, bogati biljni i životinjski svijet

 

.

 

 

 

 

 


U subotu 02.12.2017. održan je drugi planinarski izlet naše škole. Išli smo na južne obronke Ivanščice. Izletu je prisustvovalo 22 učenika naše škole u pratnji učiteljice Margarete Skuhala Juričić, roditelja, vodiča Dubravka Šinceka, predsjednika planinarskog društva Marjana Fabete i drugih planinara iz društva.

Posjetili smo najljepšu baroknu crkvu u Hrvatskoj, crkvu Marije Snježne u Belcu, čije je zidove oslikao Ivan Ranger. Nakon posjeta crkvi krenuli smo pješačiti prema području nazvanom Osinec i ruševinama srednjovjekovnog grada Belecgrada. Bila je prava avantura prelaziti potok Branu u nekoliko navrata. Odmor je bio u planinarskoj kući Belecgrad uz topli čaj. Prošli smo oko 12 km pješice, a najviša visina na kojoj smo se našli bila je kod ruševina Belecgrada, 520 metara nadmorske visine. 

 

 

Tko su „Mali Ravnogorci“?

Mali Ravnogorci“ su planinari, učenici naše škole učlanjeni u Planinarsko društvo Ravna gora.

Tijekom planinarskog tjedna, u utorak 21.11.2017. održana su dva zanimljiva predavanja za naše učenike o planinarenju po zavičaju i Ravnoj gori. Tog smo dana proslavili i učlanjenje u planinarsko društvo kolačima i prigodnim poklončićima, koje su dobili svi učenici prisutni na predavanju. Naša planinarska grupa ima 40-tak članova, učenika naše škole od 3. do 8. razreda. Planinare na izlete vodi voditeljica sekcije učiteljica Margareta Skuhala Juričić. Pomoćna voditeljica je Snježana Tramburovski.

Sastanci „Malih Ravnogoraca“ se održavaju utorkom u učionici 50, u vrijeme prvog velikog odmora. Roditelji mogu doći na individualne razgovore o izletima nakon redovnog primanja roditelja, svaki prvi četvrtak u mjesecu u 17.45 sati.

Priloženi dokumenti:
Plan izleta Malih Ravnogoraca.pdf


 
Meteorološka postaja Sračinec-OŠ Sračinec | Neverin.hr
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Veljača 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
Prikazani događaji

Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Sračinec / Varaždinska 98, HR-42209 Sračinec / www.os-sracinec.skole.hr / ured@os-sracinec.skole.hr
preskoči na navigaciju